Nu byggstartas förtätning i Majorna i Göteborg

Om ett par veckor kickar bygget av ett nytt bostadskvarter, Fixfabriken, som växer fram i Majorna igång. Minst 500 nya bostäder ska byggas i ett av stadens mest populära stadsdelar. 

Det är HSB Göteborg och Balder som bygger på platsen, där en gammal fabrik låg en gång i tiden.

“För över 60 år sedan flyttade AB Fixfabriken in på Bruksgatan och under många år var Fix neonskylt ett landmärke för stadsdelen och därför har vi tagit tillvara på skylten som kommer att leva vidare. Det är inte bara skylten som får nytt liv, för att bevara historien från platsen kommer även delar av fabriken att tas om hand, rustas upp och bli en del av det nya bostadsområdet”, skriver HSB.

Fyra flerbostadshus med totalt 500 nya lägenheter ska byggas i området mellan Sandarna, Klippan och Kungsladugård, inklusive handel, skola, förskola och äldreboende. 


Fix-skylten var länge ett landmärke för området och får leva vidare. Foto: HSB

Intresset för bostadsrätterna uppges vara stort i ett pressmeddelande och bostadsrättsföreningen Sannaparken blir HSB:s första etapp i området, med 135 nya lägenheter med beräknad inflyttning under 2022.


Här ser du vart brf Sannaparken kommer att ligga. Illustration: HSB

What! Arkitektur har fått uppgiften att förvandla det gamla industriområdet till ett myllrande bostadskvarter, men med stor respekt för kringliggande bebyggelse och utan att förstöra Majornas särpräglade stadssiluett.


Intill havet. Foto: HSB

Projektet ingår i Göteborg Stads jubileumssatsning, BoStad2021, och inleds den 23 september.

Teresa AholaKälla: Fastighetsnytt