Heimstaden Bostad tar in miljarder – ska satsa på expansion i Europa

Heimstaden Bostad ska inte längre koncentrera sig på Norden. En ny rejäl kapitalinjektion från huvudägarna ska göra att bolaget kan expandera i Europa.

Alecta berättar om investeringen i ett pressmeddelande där det framgår att Alecta investerar 6,2 miljarder svenska kronor i Heimstaden Bostad AB och åtar sig ytterligare 7,5 miljarder i framtida investeringar.

Som ett led i Hemstaden Bostads nya strategi att expandera utanför Norden stärker bolaget kapitalbasen med totalt 9,5 miljarder svenska kronor via en investering från huvudägarna Heimstaden AB och Alecta – varav 6,2 miljarder kommer från Alecta.

– Heimstaden Bostad har en utmärkt plattform för fortsatt europeisk tillväxt. Alectas investering återspeglar vår positiva syn på reala tillgångar i allmänhet och bostäder i synnerhet. Vi tror att denna investering kommer att skapa god avkastning för våra sparare på lång sikt, säger Frans Heijbel, chef för reala tillgångar utland på Alecta och styrelseordförande i Heimstaden Bostad AB, i ett pressmeddelande.

Köper bestånd i Nederländerna

Samtidigt förvärvar Heimstaden Bostad 10 447 bostäder och 83 kommersiella enheter i Nederländerna med ett fastighetsvärde på 18 miljarder kronor från Heimstaden AB. Utöver detta har Heimstaden bostad tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva de kvarvarande fastigheterna i Heimstaden AB, liksom Alectas bostadsportfölj i Helsingborg. De avtalade fastighetsvärdena i dessa två transaktioner uppgår till totalt 2,6 miljarder kronor.

– Vi tycker om vårt nära samarbete med Alecta för att utveckla Heimstaden Bostad, och med en betydande mängd nytt kapital kan vi växa vårt företag i marknader som vi känner väl, vilket är spännande och motiverande för oss alla, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden, i en presskommentar.

Andreas JennischeKälla: Fastighetsnytt