Fastighetsbolagen väntas dela ut 11,7 miljarder

Bolagen i Stockholmsbörsens fastighetsindex väntas enligt Fastighetsnytts beräkningar dela ut knappt 11,7 miljarder kronor för verksamhetsåret 2017, vilket är en ökning med 10 procent från de 10,6 miljarder som skiftades ut föregående år.
Räkenskapsåret 2016 delade bolagen som ingår i indexet, vilket även inkluderar en handfull bolag som inte är rena fastighetsbolag, ut över 10 miljarder för första gången.

Siffran boostades då av nytillskott i form av bostadsbyggarna JM och Bonava samt investmentbolaget L E Lundbergföretagen. I sammanhanget kan nämnas att ungefär en tredjedel av marknadsvärdet i Lundbergs portfölj utgörs av Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg.

Listan över fastighetsbolagen som delar ut mest i år toppas i vanlig ordning av Castellum, som föreslår att utdelningen höjs med 6 procent till 1 448 miljoner kronor. Sen är det ett ganska stort hopp ner till tvåan Hemfosa, som avser dela ut 867 miljoner kronor till stam- och preferensaktieägare för. Trea på listan är JM, som delar ut 765 miljoner kronor för verksamhetsåret 2017. Därefter följer ytterligare ett koppel bolag som skiftar ut över 700 miljoner kronor, Fabege, Lundbergföretagen, Pandox, Klövern och Hufvudstaden.

Alla får dock inte ta del av penningregnet. Balders preferensaktieägare, som fick 200 miljoner i utdelning för verksamhetsåret 2016, blir lottlösa i år då utdelningen slopas.

Oskar von BahrKälla: Fastighetsnytt