Andrahandshyror stiger – men inte i Stockholm

Sedan länge är det känt att bostadsbristen gör att många söker sig till andrahandsmarknaden. Nya siffror från Qasa visar att andrahandshyrorna stiger på de flesta håll, men inte i Stockholm.

Under det första kvartalet kostade en bostad i Göteborg 8 415 kronor/månad (+9 procent jämfört med motsvarande period året innan), i Linköping 6 839 kronor/månad (+9 procent) och i Lund 7 120 kronor/månad (+3 procent).

– Det behövs ett större utbud bostäder på hyresmarknaden för att vi långsiktigt ska kunna få ner hyresnivåerna i storstäderna. Vi strävar efter att möjliggöra just det, genom att skapa tryggare förutsättningar för andrahandsuthyrning – säger Mattia Tosti, marknadschef på Qasa.

Stockholms andrahandsmarknad utgör ett tydligt undantag i statistiken, med fallande hyresnivåer i innerstaden (-3 procent) och en oförändrad genomsnitthyra på 11 855 kronor/månad jämfört med samma kvartal året innan.

– Vi har under en längre tid sett att hyrorna i Stockholm stannat upp. Vi har helt enkelt nått en smärtgräns för vad man som hyresgäst har råd att betala för en bostad, säger Mattia Tosti. 

RedaktionenKälla: Fastighetsnytt